Prednosti nošenja

Danes pogosto govorimo o nošenju kot da je novi trend, ki se je pojavil šele v 21. stoletju, čeprav je nošenje otrok toliko staro kot človeštvo.

Prednosti nošenja
Tkan trak

Že od nekdaj so se otroci v različnih kulturah nosili, saj so mame zaradi narave dela potrebovale proste roke. Otroci so se nosili že od rojstva naprej v pokončnem položaju v trakovih ali košarah, spredaj na trebuhu, na boku ali na hrbtu.

Začetek vozička sega v leto 1840, ko je nastala v Angliji tudi prva tovarna za proizvodnjo vozičkov. Prvi model je bil narejen iz treh koles in ni bil primeren za ležeči položaj zato so lahko otroci v vozičku na začetku zgolj sedeli. Šele leta 1880 so razvili in lansirali na trg vozičke s štirimi kolesi, kjer je bil otrok lahko v ležečem položaju.

Pred 150 leti je bilo v Evropi še samoumevno, da so se otroci nosili. V srednjem veku lahko najdemo poslikavo z Marijo in otrokom v traku vezanem na hrbtu. V dobi razsvetljenstva se je med elito širil trend ločitve otrok od mame. V tem času je bilo nošenje otroka pridržano za revne sloje. Šele ko se je razvil prvi voziček »Promeneuse«, se je elita ponovno začela prikazovati v javnosti z otrokom. Voziček je postal statusni simbol, ki je omogočil distanciranje od socialnega spodnjega sloja, ki je še vedno nosil otroka v trakovih ali drugih pripomočkih za nošenje (Kavruk, 2010, 2).

PREDNOSTI NOŠENJA ZA DOJENČKA

Zadovoljuje svoje osnovne potrebe, kot jih pozna iz maminega trebuščka: bližina, varnost, toplota.

Razvija motoriko, stimulira vestibularni sistem, ki je povezan z občutkom za ravnotežje.

Aktivirajo se vsa čutila (voh – vonj mame; vid – vidi mamo in prostor okoli sebe; tip – čuti mamo; okus – materino mleko, če se doji v nosilki; sluh – sliši bitje maminega srca).

Blaga masaža trebuščka – lajšanje kolik.

Dojenček se z aktivnim nošenjem udeleži vsakdanjega življenja hkrati pa, če pride do velikih zunanjih dražljajev, ima dojenček možnost, da se umakne v mamin objemček.

Preprečevanje sploščene glave (prekomerno leženje otroka na hrbtu v posteljici ali v vozičku lahko povzroči nastanek plagiocefalije oz. sploščene glave pri dojenčkih).

Pravilen razvoj kolkov (pri upoštevanju pravil o nošenju v pripomočkih za nošenje, se kolki pri dojenčkih pravilno razvijajo, v tujini pediatri pri zdravljenju prirojene displazije kolkov pogosto priporočajo tkane trakove).

PREDNOSTI NOŠENJA ZA STARŠE

Z nošenjem starši bolj spoznajo svojega dojenčka.

Lažje reagirajo na njegove potrebe (lakota, žeja, utrujenost, bolečina).

Z dotikom se sprošča socialni hormon oksitocin ali t.i. hormon ljubezni.

Pozitivno vpliva na utrjevanje odnosov in dojenje.

Olajša vsakdanje življenje, poveča mobilnost in vam omogoči proste roke.

Podpira pravilno držo in krepi hrbtenične mišice.