Pogosta vprašanja & informacije o nošenju otroka v nosilki, Mei-tai-ju, traku ali sling-u z obročki

Girasol tkani trak Tulum

NASVETI ZA ZDRAVO NOŠENJE OTROKA V NOSILKI, MEI-TAI-JU, TRAKU ALI SLINGU Z OBROČKI

Kako vem, če sem pravilno vezal/-a tkan trak?

Otrok je v tkanem traku pravilno in dobro vezan, če se tkani trak otroku prilagodi kot druga koža oz. če se nosilec pripogne naprej in kljub temu ostane stik med otrokom in nosilcem (trebušček na trebuhu), če pa imate občutek, da se otrok posede oziroma, da sedi v traku in ni podprt je potrebno trak ponovno vezati. Teža otroka se lepo razporedi, če trak enakomerno razporedite čez hrbet in ga “pramenček po pramenček” zategujete.

Kako vem, če sem pravilno nastavil/-a nosilko ali vezal/-a Mei-tai-ja?

Pred uporabo nosilke ali Mei-tai-ja je potrebno vedno najprej nastaviti sedišče, kar je izvedljivo zgolj pri nastavljivih modelih.

Pozorni morate biti, da hrbtni del nosilke ali Mei-tai-ja pri novorojenčkih in manjših dojenčkih sega do vratu. Hrbtenica in vrat morata biti dobro podprta. Novorojenčki in manjši dojenčki v nosilki ali Mei-tai-ju ne smejo sedeti. Ali ste ju dobro nastavili lahko preverite, če se pripognete naprej, kot da bi nekaj želeli pobrati iz tal (pri tem vedno držite otrokovo glavico), pri čemer mora med nosilcem in dojenčkom vedno obstajati stik.

Kako visoko vezati otroka v tkanem traku?

Novorojenčke in manjše otroke je potrebno vezati višje, večje in težje otroke pa lahko vežemo nižje. Glava otroka naj sega do vašega vratu tako, da lahko otroka brez težav poljubčkate na glavo. Pri vezanju na hrbtu želijo biti nekateri otroci vezani višje , drugi pa so zadovoljni tudi, če so vezani nižje. Poskusite katera višina vezanja vam in vašemu otroku na hrbtu najbolj ustreza. Nošenje na hrbtu se priporoča šele, ko otrok samostojno drži glavo oz. približno od 4. meseca dalje. Za bolj radovedne otroke se priporoča vezanje na boku, ki se priporoča od približno 4. meseca dalje.

Kako visoko vezati otroka v nosilki ali Mei-tai-ju?

Pri novorojenčkih in dojenčkih je potrebno ledveni pas zavezati višje, takoj pod prsnim košem nosilca. Pri večjih  in težjih otrocih pa se priporoča, da se otroka veže nižje, približno na bokih. Pri vezanju na hrbtu želijo določeni otroci biti vezani višje, drugi pa so zadovoljni tudi, ko so vezani nižje. Sami poskusite katera višina vezanja vam in vašemu otroku na hrbtu najbolj ustreza. Nošenje na hrbtu se priporoča šele, ko otrok samostojno drži glavo oz. od ca. 4 meseca naprej.

Kako visoko vezati otroka v slingu z obročki?

Novorojenčke in manjše otroke je potrebno vezati spredaj na trebuhu in višje. Večji in težji otroci se lahko vežejo od približno 4. meseca dalje na boku ali zadaj na hrbtu. Glava otroka naj sega do višine vašega vratu oz. otrok mora biti toliko visoko vezan, da ga lahko poljubčkate na glavo.

Kako vem, če sem pravilno nastavil/-a sling z obročki?

Otrok je v slingu z obročki pravilno in lepo podprt, če se sling otroku prilagodi kot druga koža, kar lahko preverite tako, da se nosilec pripogne naprej in ostane kontakt med otrokom in nosilcem (trebuh na trebuščku). Če se otrok v slingu posede, v njem sedi in ni podprt, je potrebno sling ponovno nastaviti. Teža otroka se lepo razporedi čez rame in hrbet nosilca, če blago “pramenček po pramenček” zategujete.

Kakšna naj bo širina sedišča pri nosilki ali Mei-tai-ju? 

Zelo pomembna je nastavitev širine sedišča, saj lahko samo tako zagotovimo udobno in pravilno nošenja otroka v nosilki. Blago nosilke mora pri otroku segati od kolena do kolena. Pri novorojenčkih je potrebno sedišče nastaviti zelo ozko.

Ali morajo biti roke v ali zunaj tkanega traku?

Novorojenčke in dojenčke je potrebno vezati tako, da sta rokici noter, ko pa je otrok že večji oziroma, ko lahko že samostojno drži glavo, ima lahko rokice tudi zunaj.

Ali morata biti roki v ali zunaj slinga z obročki?

Novorojenčke in dojenčke je potrebno vezati tako, da so rokice noter. Ko pa je otrok že večji oziroma, ko lahko že samostojno drži glavo, jih ima lahko tudi zunaj.

Na kaj morem biti pozoren/-a, ko vzamem otroka iz tkanega traku?

Najprej vzemite ven eno roko z ene strani, nato isto storite tudi z drugo roko, zatem zavihajte hrbtni del blaga navzdol, vzemite otroka iz tkanega traku in ga položite na varno. Na koncu odvežite dvojni vozel in odstranite tkani trak.

Na kaj morem biti pozoren/-a, ko vzamem otroka iz slinga z obročki?

Vedno imejte eno roko pod otrokovo ritko, z drugo roko pa dvignite spodnji obroček in razrahljajte sling. Najprej odložite otroka, nato pa šele sling.

Ali lahko uporabim tkani trak kot sling z obročki?

Da, najbolj primerni slingi z obročki so izdelani iz tkanih trakov za nošenje. Za vaš tkani trak potrebujete zgolj par obročkov, ki so primerni za nošenje v slingu, obročke lahko naročite tudi pri nas.

Ali lahko nosim otroka v tkanem traku, nosilki ali Mei-tai-ju
obrnjenega z obrazom naprej?

Da bi zagotovili anatomsko pravilno nošenje otroka in pravilen položaj ter razvoj nog, hkrati pa omogočili »pobeg« v mamin objemček je pomembno, da se otrok v vsakem trenutku lahko stisne k mamici oz. nosilcu, pri čemer nošenje z obrazom obrnjenim naprej tega ne zagotavlja. Nošenje otroka obrnjenega z obrazom naprej se ne priporoča dlje kot ca. 30. min. in ne pred 5 oz. 6 mesecem starosti. Pri nošenju otroka obrnjenega z obrazom proti nosilcu je čas nošenja neomejen, otroka lahko nosite v nosilki dokler v tem uživa otrok in nosilec.

Večji in radovedni otroci se zelo radi nosijo na hrbtu ali na boku in iz izkušenj vemo, da pri tem zelo uživajo.

Zakaj je uporabna kapuca pri nosilki ali Mei-tai-ju?

Kapuca ni mišljena zgolj kot zaščita proti soncu ali dežju, temveč ima bolj pomembno vlogo in sicer služi kot opora glavice. Še posebej je pomembno, da vedno uporabljate kapuco, ko otrok v nosilki ali Mei-tai-ju zaspi.

POMEMBNO: Da bi zagotovili vašemu otroku in sebi zdravo nošenje ter da bi uživali skozi celotno obdobje nošenja vam toplo priporočamo, da obiščete najbližjo svetovalko za nošenje in skupaj z njo zavežete ali nastavite pripomoček za nošenje, kajti napačno zavezan otrok v traku se lahko posede, lahko, da nima potrebne podpore hrbtenice, vratu, nogic, četudi na videz lahko zavzame obliko črke »M« ali podaljšane črke »C«, vendar je predvsem pomembna pravilna razporeditev teže v traku. Pomembna je tudi tehnika, kako nastaviti nosilko, Mei-tai-ja ali slinga z obročki, da se bodo idealno prilagodili vam in vašem otroku, saj je zdravje na prvem mestu. Z napačnim nošenjem trpi tako otrokova hrbtenica, nogice, vrat, itd., kot tudi vi (pri novopečenih mamicah z napačnim nošenjem trpi tudi medenično dno; hrbtenica, križ in koleni).

Dodaj odgovor