Kakšne vrste nosilk obstajajo na trgu?

Nosilka črno siva

RAZLIKE MED PRIPOMOČKI ZA NOŠENJE

FULL-BUCKLE NOSILKE

Nosilke so izdelane tako kot nahrbtniki, z zaponkami pri ledvenem pasu in naramnicah. Pri nosilkah oz. Full-Buckle nosilkah se naramnice in ledveni pas ne vežejo, ampak se zapnejo s pomočjo zaponk. Nosilke so zelo enostavne za uporabo. Z nastavljivim sediščem so primerne tudi za nošenje novorojenčkov.

Kakšne vrste nosilk obstajajo na trgu?

Zakaj: Ker se sedišče in hrbtni del nosilke lahko individualno prilagodi velikosti otroka, če se pa sedišče ne more nastaviti in prilagoditi velikosti otroka, potem jih priporočamo šele od 3. oz. 4. meseca dalje.

HALF-BUCKLE NOSILKE

O Half-Buckle nosilkah govorimo, če ima ledveni pas zaponko ali ježka s katerim se nosilka zapira. Naramnice se pri Half-Buckle nosilkah vežejo, tako kot pri Mei-tai-ju.

Kakšne vrste nosilk obstajajo na trgu?

Zakaj: Ker se zgolj z nastavljivim sediščem lahko nosilko pravilno nastavi, da bo zagotavljala ergonomsko nošenje otroka. Blago med nogicami bo tako vedno seglo od kolena do kolena in bo lepo podprlo otrokovo hrbtenico, vrat in glavico.

MEI-TAI NOSILKE

Mei-tai-ji so idealna izbira za nošenje otroka od rojstva naprej, izvirajo pa iz azijskega prostora.  Naramnice pri Mei-tai-jih so prišite na zgornjem hrbtnem delu nosilke. Mei-tai-ji imajo, namesto ledvenega pasu z zaponko, ledveni pas za vezanje, prav tako se vežejo tudi naramnice. Naramnice in ledveni pas so lahko oblazinjeni.

Kakšne vrste nosilk obstajajo na trgu?

Zakaj: Mei-tai-ji so zelo enostavni za vezanje in ne vsebujejo delčkov plastike. Sedišče je zelo enostavno nastavljivo, vezanje je individualno in se v celoti prilagodi postavi nosilca in velikosti dojenčka. 

WRAP CONVERSION NOSILKE

Wrapi so izdelani iz 100 % tkanega blaga za nošenje in ne vsebujejo delčkov plastike, ledveni pas in naramnice se vežejo, naramnice niso oblazinjene. Naramnice so široke, širina naramnic je namreč polovica širine tkanega traku, ki je običajno širok med 70 in 80 cm. Priporočeni so od rojstva naprej. Wrapi s širokimi naramnicami omogočajo, da se nogice tudi pri večjih otrocih lepo podprejo od kolena do kolena.

Kakšne vrste nosilk obstajajo na trgu?

Zakaj: Wrap-i oz. lahko rečemo strukturirani tkani trakovi so izdelani iz tkanega blaga za nošenje, razlika med tkanimi trakovi in wrap-i je zgolj v tem, da so wrap-i strukturirani. Zaradi širokih naramnic so wrap-i na začetku malo bolj zahtevni kot Mei-Tai-ji, vendar se tehnika vezanja zelo hitro osvoji.

TKANI TRAKOVI

Tkani trakovi so v celoti izdelani brez plastičnih delcev (zaponk, obročkov ali ježkov). Dolžina tkanih trakov je lahko različna, za večino postav in vezav pa sta najbolj primerni velikosti 5 (4,20 cm) in velikost 6 (4,60 cm). Tkani trakovi so pravokotne oblike, večinoma so izdelani iz 100 % bombaža, načini tkanja so pa različni (keper, diamond, ribja kost, žakard). Blago je lahko izdelano tudi v kombinaciji bombaža in viskoze, lana, volne, svile itd.. Vsi tkani trakovi so diagonalno elastični brez raztezanja po dolžini in širini, kar blagu omogoča čvrstost, individualno prilagodljivost in primeren oprijem. Sredino imajo običajno označeno z etiketo proizvajalca in diagonalno zaključene konce, kar omogoča lažje vezanje vozlov.

Kakšne vrste nosilk obstajajo na trgu?

Zakaj: Ker se tkani trakovi individualno prilagodijo dojenčku in nosilcu, ne glede na postavo nosilca in težo ter velikost otroka. Pomembno je upoštevati osnove nošenja, kar pomeni, da moramo pravilno vezati dojenčka v traku, torej, dojenček NE SME sedeti ampak mora trak podpreti otrokov vrat, hrbtišče in upoštevati položaj žabice. Kolena otroka morajo biti v višini popka! Blago tkanega traku mora biti pravilno in enakomerno razporejeno, le tako se lahko zagotovi ergonomsko in prijetno nošenje za dojenčka in nosilca.

ELASTIČNI TRAKOVI

Elastični trakovi so, kot že sama beseda pove, raztegljivi, primerni so do ca. 9 kg, pri določenih proizvajalcih pa do 15 kg. Pri elastičnih trakovih je možen zgolj en način vezanja.

Kakšne vrste nosilk obstajajo na trgu?

Zakaj: Ker elastični trakovi niso narejeni za večje in težje otroke, saj se hitro sesedejo vase in tudi nogice jim velikokrat bingljajo, saj se zaradi prekomerne elastičnosti hitro izgubi pravilen fiziološki  položaj v traku. Prav zato bolj priporočamo tkane trakove, saj se ti vežejo individualno in se lepo prilagodijo dojenčku in nosilcu.

SLINGI Z OBROČKI (RING SLING)

Slingi z obročki so narejeni iz tkanega traku za nošenje in so krajši kot tkani trakovi. Dolgi so okoli 2 m in imajo dva kovinska obročka na enem koncu traku. Primerni so za krajše nošenje. V slingih z obročki se novorojenčki nosijo spredaj na trebuhu, na boku se priporoča nošenje šele ko otrok samostojno drži glavo oziroma približno od 4. meseca dalje, kar velja tudi za nošenje na hrbtu.

Kakšne vrste nosilk obstajajo na trgu?

Zakaj: Ker se teža otroka razporedi zgolj čez eno rame, kar pa je za nosilca predvsem pa za novopečeno mamico precej naporno, lahko se pojavijo bolečine v križu, rameni, medeničnemu dnu, bolečina se lahko tudi razširi in gre v kolena.

ONBUHIMO NOSILKE ZA NOŠENJE NA HRBTU

Onbuhimo nosilke so narejene kot nahrbtniki, primerne pa so zgolj za nošenje otroka na hrbtu. Zelo so priljubljene pri nosečnicah, saj nimajo ledvenega pasu in prav ta odsotnost pasu omogoča nošenje tudi nosečnicam.

Kakšne vrste nosilk obstajajo na trgu?

Zakaj: Zaradi pomanjkanja ledvenega pasu se teža ne razporedi pravilno kot pri ergonomskih nosilkah, ki imajo ledveni pas, pri katerih se teža otroka enakomerno razporedi.

KENGURUJČKI

Pod terminom kengurujčki mnogi razumejo nosilko, vendar temu ni tako. Kengurujčki imajo zelo ozko sedišče, nogice pri otrocih v kengurujčkih zelo bingljajo in tudi opora ni zagotovljena. Pri kenguručkih je veliko prostora med nosilcem in otrokom, to lahko preverite, če se pripognete naprej – običajno v tem položaju ni stika med nosilčevim in otrokovim trebuščkom.

Kakšne vrste nosilk obstajajo na trgu?

Zakaj: Ker ne izpolnjujejo pogojev ergonomskega nošenja. Otrokove nogice bingljajo, vrat in hrbtenica nista podprta, otrok v kengurujčku sedi oz. visi na sedišču. Veliko kengurujčkov nima niti ledvenega pasu, temveč se naramnice na hrbtu zapnejo z enim prsnim paščkom. Teža otroka se brez ledvenega pasu ne razporedi enakomerno, kar je zelo slabo tudi za nosilca še posebej pa za novopečene mamice.

Dodaj odgovor